Ντροπή!- Ιδού τα ντοκουμέντα 60 χρόνων που πέταξε στα σκουπίδια σαν “άχρηστα” το ΕΚΗ! (φωτο)

Πετάχτηκαν στα σκουπίδια από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου σαν “άχρηστα υλικά”… Κι όμως ανάμεσά τους βρίσκονται πολύτιμα έγγραφα που καταγράφουν και συνθέτουν την ιστορία όχι μόνο του εργατικού κινήματος, αλλά και της τοπικής κοινωνίας, ευρύτερα. Απεργιακοί αγώνες σε πολύ δύσκολες εποχές, όπως η μεγάλη απεργία των τυπογράφων του Ηρακλείου λίγους μήνες πριν τη χούντα, η δράση συνδικαλιστών, που αργότερα πέρασαν στην “πέρα όχθη”, αλλά και άλλων που έμειναν όρθιοι μέχρι το τέλος, αποφάσεις, αληθινά ντοκουμέντα μιας ολόκληρης εποχής, βρέθηκαν στα σκουπίδια…

Από δεκάδες κούτες με “άχρηστα” έγγραφα που πετούσαν επί ημέρες στα σκουπίδια, τυχαία χθες ανασύραμε ένα “πακέτο”, από την ανάγνωση και μόνο του οποίου μπορεί να καταλάβει κανείς τί είναι ο θησαυρός που πετάχτηκε…

Δείτε: 

Πέταξαν στα σκουπίδια το αρχείο των τελευταίων 50 χρόνων του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου! (φωτο)

Ανάμεσά στον μικρό αριθμό εγγράφων που διασώσαμε, υπάρχουν σημαντικά έγγραφα που αφορούν:

-Στη συμμετοχή του μεγάλου Στέργιου Σπανάκη στο σωματείο των τυπογράφων, στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και τις αρχές της δεκαετίας του 1970.

-Χειρόγραφα κείμενα από τη μεγάλη απεργία των τυπογράφων του Ηρακλείου, στα τέλη του 1966. Ανάμεσα στα χειρόγραφα είναι πρακτικά των συνεδριάσεων της απεργιακής επιτροπής με τα ονόματα και τις υπογραφές των μελών της, μια καταγγελία κατά των εφημερίδων του Ηρακλείου “Αλλαγή” και “Πατρίς” για τη συγκρότηση απεργοσπαστικού μηχανισμού αλλά και του αθηναϊκού “Βήματος”, που παραχωρούσε μηχανήματα και προσωπικό για να σπάσει η απεργία, και άλλα.

-Επιστολές προς το σωματείο συνταξιούχων Ηρακλείου το 1960, από το γραφείο του προέδρου της κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή αλλά και του αντιπροέδρου Παναγιώτη Κανελλόπουλου.

-Το καταστατικό επανασύστασης του σωματείου Τυπογράφων Ηρακλείου, με τα ονόματα και τις υπογραφές των τυπογράφων που ίδρυαν και πάλι το σωματείο, στα 1961.

Κι αυτά είναι μόνο μερικά που εντοπίσαμε…

Πόσα άλλα χάθηκαν για πάντα;

Δείτε μερικά από τα έγγραφα που περιγράφουμε

Το όνομα του μεγάλου Στέργιου Σπανάκη στα μέλη του σωματείου τυπογράφων, στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970

 

Το καταστατικό του “Γουτεμβέργιου”, με τις υπογραφές των πρώτων, μετά την επανασύσταση, μελών, το 1961

 

Τα ντοκουμέντα της μεγάλης απεργίας των τυπογράφων του Ηρακλείου, το 1966. Τα μέλη της απεργιακής επιτροπής και άλλα χειρόγραφα

 

Η επιστολή από το γραφείο του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή προς το σωματείο των συνταξιούχων του Ηρακλείου
Η αντίστοιχη επιστολή από το γραφείο του Παναγιώτη Κανελλόπουλου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί